De leugen regeert verder

Mark Rutte heeft D66 en GroenLinks in de pocket

Premier Rutte heeft kost wat kost en bewust het NEE van de Nederlandse stemmer over het Oekraïne verdrag in een JA omgebogen. Hierdoor heeft de premier van Nederland minachting voor de Nederlandse stemmer getoond. Ik heb al eerder in mijn column “Rutte bedondert de Nederlandse stemmer” dit aangegeven.  Hij deed dit om zogenaamd een verbond tegen Rusland te vormen, alsof we in oorlog zijn.  En de makke schapen Klaver en Pechtold zijn achter deze wolf in schaapskleren aangelopen. Beide partijen zijn reeds in de pocket van de premier, nog twee CDA stemmen ‘to go’.

Maar waar draait het nu om ? Premier Rutte wilde een inlegvel aan het Oekraïne-verdrag toegevoegd zien. Een inlegvel met zogenaamd drie belangrijke punten. En wat zijn dan die punten?

  1. Oekraïne kan niet automatisch lid worden van de Europese Unie
  2. Geen militaire steun
  3. Werknemers uit Oekraïne kunnen niet zomaar in Europa gaan werken

Laten we die punten eens bekijken, want volgens mij zijn ze gebaseerd op drijfzand.

Geen automatisch lidmaatschap
Punt 1 niet automatisch lid worden van de Europese Unie. Dit klopt, daar geen enkel land automatisch lid kan worden of wordt. Daar is een beschreven procedure voor. Maar het is wel zo dat als Oekraïne een aanvraag doet, deze in behandeling wordt genomen met een grote kans op een positief resultaat. Volgens de site van de EU (www.europa.eu (Nederlandse vertaling) “kan elk land dat voldoet aan de voorwaarden voor lidmaatschap een aanvraag indienen. De voorwaarden, die bekend staan als de “criteria van Kopenhagen” omvatten een vrije markteconomie, een stabiele democratie en rechtsstaat en instemming met alle wetten en regels van de EU, inclusief de euro”.

M.i. zegt de premier met dit punt iets, wat totaal geen hout snijdt: hij gaat er niet over, maar Oekraïne kan gewoon een aanvraag doen. Oekraïne kan de Europese Raad om het lidmaatschap vragen, die vervolgens de Europese commissie om advies vraagt. Bij een positief advies gaat de Raad in overleg met Oekraïne een traject afspreken.

Afbeeldingsresultaat voor oekraïne verdrag referendum

Geen militaire steun
Het tweede punt is niets meer dan wishful thinking of iets voor de bühne. Een ieder die een beetje verstand heeft van militair ingrijpen en de Koude Oorlog of oorlogvoering, weet dat de opdracht van elk militair apparaat is, en dus ook de NATO, het eigen gebied te verdedigen en liefst dan op niet-eigen grond. Mocht Rusland de aanval inzetten richting Europa – want daar is de premier bang voor – , zal de NATO een buffer aanleggen, te beginnen in Oekraïne. En dus militaire steun aanbieden.

Sterker nog: op 9 juli 2016 stond zelfs op de AD-site te lezen dat Oekraïne de aspiratie om NATO-lid te worden niet opgeeft. President Pedro Poroshenko gaf in het artikel zelfs aan: ,,De NATO heeft de deur in 2008 voor ons opengezet, we moeten nu alleen nog aan de voorwaarden voldoen. En daarmee zijn we de afgelopen twee jaar harder opgeschoten dan in de 20 jaar daarvoor.”

Wederom is het punt van de inlage van Rutte een wassen neus.

Werkzaam in Europa
Tenslotte het derde punt. Werknemers kunnen niet zomaar in Europa gaan werken. Ook weer zo een loze kreet, daar dit voor een ieder buiten Europa geldt. Echter bij verandering van aanvraag is dat punt van de baan. Overigens kunnen mensen uit vreemde landen hier gewoon komen werken, zeker als ze gevraagd worden of een capaciteit hebben die hier nodig is en niet door lokale mensen ingevuld worden. Tevens kunnen buitenlandse uitzendbureaus deze mensen aantrekken.

Ook hier is een legale weg te vinden. Op de site www.overheid.nl kunnen we het volgende vinden: “Bij grensoverschrijdende dienstverlening gelden speciale regels. Heeft een dienstverlener uit de EER werknemers uit een land waarvoor geen vrij verkeer van werknemers geldt? Dan hoeft de dienstverlener geen tewerkstellingsvergunning aan te vragen. Voorwaarde is dat de werknemer toestemming heeft om te werken in het thuisland van de dienstverlener. Een voorbeeld is een Duits installatiebedrijf met werknemers uit de Oekraïne. De werknemers hebben toestemming om in Duitsland in loondienst te werken.”

Dit houdt in dat als het Duitse bedrijf in Nederland werkzaamheden uitvoert, de werknemers uit Oekraïne hier gewoon mogen werken, zonder enige belemmering.

Met andere woorden, het inlegvel van Mark Rutte is een waardeloos papiertje en iets wat  totaal geen hout snijdt.

Ook hier zijn weer drie belangrijkere punten, nl.

  1. de premier heeft geen oor voor de tegenstem die in april is uitgebracht. Hij heeft de bovenstaande drie punten niet of niet genoeg benoemd, alleen pas nu, nu hij begrijpt dat het overgrote deel van Nederland dat heeft gestemd, NEE heeft gestemd. De NEE stem moet onder de mat van het parlement geveegd worden, want deze komt niet goed uit bij het kabinet van ik-lach-alles-weg Rutte
  2. het verdrag wat ingebracht was in het referendum, was niet meer dan een handelsverdrag. Niets meer en niets minder. Echter dit is door de voorstanders nooit fatsoenlijk genoeg uitgelegd aan de stemmers, met alle gevolgen van dien
  3. tenslotte zal mogelijk op 22 januari alles veranderen als Donald Trump beëdigd zal worden als president van de Verenigde Staten van Amerika, daar hij mogelijk een meer positieve houding jegens president Putin zal aannemen.

Op dat moment zal het inlegvel van Mark Rutte niet meer zijn dan een papiertje dat met de eerste de beste oostenwind zal wegwaaien, maar hem wel steeds zal blijven achtervolgen.

M.i. heeft het kabinet hier een grote kapitale blunder gemaakt om de NEE stem van 61% van het referendum te negeren en om te buigen naar een JA. Een persoon die gaat stemmen, zal de blunders van het zittende kabinet niet snel vergeten en zeker niet als het zo dicht bij de verkiezingen gebeurt.

Afbeeldingsresultaat voor rutte bijlage verdrag oekraine

Als u de praatprogramma’s op tv volgt, dan kunt u al merken, dat de besprekingen over het vormen van een mogelijk kabinet nu al zijn begonnen. De heer Pechtold gaf hiervan een duidelijk voorbeeld toen hij zei dat de vorming van een VVD + PVV kabinet aangevuld met 50PLUS een mogelijkheid zou kunnen zijn. Maar tussen de woorden van mannetje Pechtold door proefde ik dat hij daar mogelijk ook wel eens aan mee zou kunnen werken (om rechts niet alle macht te geven). Is de draai van D66 ( en dus ook van GroenLinks) hiervan een voorbeeld?

Ik houd me hart vast voor de komende verkiezingen en hoop van harte dat we eindelijk eens een links en sociaal kabinet gaan krijgen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s