Geert Wilders wil bloed zien

Geert Wilders wil bloed zien

Het gaat niet goed in het Catshuis. Officieel weet niemand wat er gebeurt, maar alle signalen staan op rood. Mark gaat daar momenteel lachend ten onder, zo lijkt het.

Dat het overleg niet vlot, bleek afgelopen zondag, toen VNO-chef Bernard Wientjes plots verscheen in Buitenhof. Wientjes geldt als de meest invloedrijke man van Nederland. Als Wientjes zegt dat plastic flessen inzamelen onzin is, dan is dat hele leuke linkse idee ten dode opgeschreven.

Heel ander liedje
Maar nu Had Wientjes duidelijk grotere zorgen. Tot voor kort zat hij op de lijn dat het kabinet de Nederlandse economie niet ‘kapot moest bezuinigen’. Die drie-procentnorm van de EU moesten we niet te serieus nemen. Hij vertolkte daarmee geluiden uit de achterban, waar men als de dood is voor een BTW-verhoging. Maar afgelopen zondag zong Wientjes een heel ander liedje. Die drie procent moest en zou gehaald worden, want anders zou Nederland zijn triple-A status verliezen.

Tja. Zo kan het ook.

Vanwaar de draai? Wientjes is, nogmaals, de meest invloedrijke man van Nederland. Hij hoeft geen krant te lezen om te weten wat er in het Catshuis gebeurt. Dat nieuwe liedje was hem overduidelijk ingefluisterd vanuit het Catshuis. Rutte wil blijkbaar koste wat kost die drie-procentnorm halen. Begrijpelijk, want als dat niet lukt, is Nederland het lulletje van de Europese Unie: altijd een grote bek over andermans begroting, maar als we zélf  moeten bezuinigen, gaan we zeuren en zeiken.  Wientjes was gevraagd Rutte te hulp te schieten. Het werd ook al snel duidelijk wie daar in het Catshuis dwars ligt: Europahater Geert. Die twitterde direct na de uitzending; ‘Ik krijg al buikpijn als ik naar Wientjes kijk, laat staan luister.’ Geert is niet zo dichterlijk als PVV-er Bosman (u weet wel, van dat stuk uitgekotst halalvlees), maar de boodschap is duidelijk: er kan er maar één de machtigste man zijn. Dat is Geert.

Ik krijg al buikpijn als ik naar Wientjes kijk, laat staan luister. TV dus snel uit en lekker de zon in. Geniet ervan allemaal vanmiddag!

Maar die tweet zegt meer. Het is een volstrekt onbeschofte uithaal naar een man waarmee je het niet eens hoeft te zijn, maar die je als politicus wél te vriend moet houden. Wat er ook wordt besloten, als het op uitvoering van de bezuinigingen aankomt, is het Wientjes die aan de touwtjes trekt. Als Wientjes tegen dit of dat onderdeel bezwaren heeft, en ‘nee’ zegt, dan gaat dat gewoon niet door. Zeker weten. En als de vakbonden straks dwars gaan liggen (kleine kans, ze zitten vooral elkáár dwars), moet het kabinet Wientjes aan zijn zijde hebben, anders loopt alles geheid vast. Rutte kan niet zonder Wientjes. Ze moeten altijd vriendjes blijven. Maar Wientjes weet nu dat Rutte ondertussen ook vriendjes is geworden met een volstrekt onbeschoft stuk tuig. Hij is vernederd waar heel Nederland bij was. En dat zal hij beide vrienden, als ze straks uit het Catshuis komen, ongetwijfeld laten merken. Maar niet eerder.

Op zoek naar een excuus
Het is denkbaar dat Geert een simpele blunder heeft begaan. Dat hij Rutte duidelijk wilde maken dat hij van een dergelijke move niet gediend is, maar daarbij te agressief uitschoot. Net zoals in het geval van de koningin. Maar waarschijnlijker is dat Geert hier bewust provoceert. Hij ziet geen heil meer ziet in de onderhandelingen, en is nu op zoek naar een excuus om weg te lopen. Maar zélf de onderhandelingen afbreken, dat wil hij niet. Hij wil straks niet de schuld krijgen voor de val van het enig denkbare kabinet dat bereid is een deel van zijn plannen uit te voeren.

Nee, een ander moet eerst duwen, dan kan hij alsnog verontwaardigd weglopen. Eerst provoceerde hij het CDA, met zijn uitspraak dat in het Catshuis ook zaken als immigratie ter sprake konden komen. Ruth Peetoom trapte er bijna in, maar werd net op tijd teruggevlogen. En nu biedt Rutte hem een tweede kans om te provoceren, door Wientjes erbij te halen. Maar die laat zich niet zo gemakkelijk provoceren. Die slijpt momenteel zijn messen. Geert wil bloed zien. Het zou wel eens meer kunnen worden dan hem lief is.

(www.depers.nl / 26.03.2012)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s